Легенда клуба Илија Тојагић

1. децембра 2015.

ilija_tojagicИлија Тојагић (1937–2015)

Прве фудбалске кораке начинио је у Борцу из Бачког Грачаца, да би пуну афирмацију стекао у редовима „канаринаца“. Дуго година био је незаменљив на позицији левог бека, истицао се бриткошћу и упорношћу, а био је један од најзаслужнијих што се Нови Сад пласирао у Прву лигу (1961). Била је то сјајна генерација “канаринаца” коју су чинили Дражић, Белић, Тојагић, Вратњан, Дебељачки, Брзић, Лемић, Банићевић, Кргин , Клипа, Пирмајер, Влашки, а предводили су је технико Хуго Рушевљан и тренер Ференц Арок.

Илија је као члан Новог сада играо у Првој лиги тадашње велике Југославије, а потом се заједно са Ивицом Брзићем и Лазаром Лемићем преселио у сарајевски Жељезничар, где је са Ивицом Осимом градио имиy клуба са Миљацке. Играчку каријеру завршио је у Америци.

После завршетка играчке каријере определио се за тренерски позив,а неизбрисив траг оставио је у Новом Саду, где је радио заједно са Војом Кракановићем. С Бачком из Бачке Паланке после незаборавних бараж мечева са Загребом и Копером изборио је статус друголигаша, а са великим успехом тренирао је и Кабел, Славију, Врбас, АИК Тополу, Победу из Прилепа и још неколико тимова.

Упоредом са фудбалом Илија Тојагић се и школовао, завршио је факултет, па је једно време предавао математику у Карловачкој гимназији и у Средњој школу унутрашњих послова у Сремској Каменици.

 

tojagic_ilija_1960

Илија Тојагић у саставу најуспешнијег тима Канаринаца

Галерија

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1